Първия път когато попитах един ключар „Как да стана ключар?“, той ме погледна и ми каза, че този занаят, като повечето занаяти се краде. Нямало курсове и трябвало баща ти да е ключар, дядо ти да е ключар, някой добър твой приятел да е ключар или просто да убедиш някого да те обучи и да работиш за него. Този отговор до някаква степен ме демотивира и ме отказа дори да търся допълнителна информация по въпроса.

Години по-късно, работата ми отново ме свърза с ключарски услуги и отново се запитах „как да стана ключар?“. Да си кажа, честно причината беше професионализма на момчетата от iLock.BG. По време на наша среща звънна човек, който се нуждаеше от аварийно отваряне на врата. Веднага се съгласих да проведем срещата в колата на път за човека, който имаше нужда от спешна помощ с отключване на блокирала врата. Буквално след минути бяхме на адреса и след още пет минути вратата беше отворена и патрона сменен с нов, много по-качествен. Видях благодарността в очите на клиента и видях, колко бързо реагира ключарят.

Когато един ключар е на разположение денонощно на клиентите, когато в беда пристига за минути, когато има всичко необходимо в себе си не само да отвори, но и да поправи вратата, когато има знанията за всеки един възможен проблем това е професионализъм. Това е iLock.BG.

Казах си, ако не работех това което работя сега щях да искам веднага да стана чирак-ключар в iLock.BG. Заради предходния отговор на въпроса „Как да стана ключар?“ все още имах грешната представа, че за да станеш ключар, това трябва да е по наследство. Дори човекът с който бях – Георги, е наследствен ключар. Мъжете в неговата фамилия са били ключари – и баща му и дядо му и той самия се занимава с това от повече от 20 години. По-късно се оказа, че представите ми за обучението за ключар са били напълно погрешни.

Всъщност, колкото и да са рядко има прилично количество курсове за ключари. За да работите като ключар се изисква курс и сертификат от „Съюза на ключарите“ или от „Националната занаятчийска камара“. Още по-ценни са курсовете и сертификатите издавани от някои от производителите на заключващи механизми. В идеалният случай, един добър ключар би изкарал курс към някоя от българските организации, като след придобиване на правоспособност започна работа като „чирак ключар“, премине през „калфа ключар“ и стане „майстор ключар“.

Курс за ключари в София

По време на обучението си и докато практикува професията, добрият ключар постоянно трябва да посещава курсове за повишаване на квалификацията при производителите на брави, патрони, сейфове и други заключващи механизми. С времето заключващите механизми се променят и макар принципите в някаква степен да остават същите, механизмите стават по-сложни, по-сигурни и по-трудни за отваряне, ако не познаваш конкретния модел и начина му на работа.

Освен знания, за да станете ключари, трябва да разполагате и с подходящи инструменти. Всеки майстор е толкова добър, колкото добри са инструментите му. В ключарството също е така. Освен стандартните клещи, пили, чукове, винтоверт, бот машина и набор от шперцове, по-добрите ключари имат и набот от специализирани машини, които отварят определен тип патрони или само един точно определен модел. Такива машини се произвеждат от самите производители на заключващият механизъм и са изключително скъпи. Някой от тях струват няколкостотин евро, други – няколко хиляди, а определени модели биха могли да стигнат до 100 000 евро. И си представете, че тази машина, може да отвори само един конкретен модел. Понякога стойността на цялото оборудване на една ключарска фирма, може да достигне до 500 000 лв. Моля не възприемайте това като причина да се откажете от това как да станете ключар. Всеки започва от някъде. Първоначално ще имате по-малък набор от инструменти и с времето ще можете да заделяте за допълнителни инструменти, като това ще разширява диапазона ви на възможности.

Във фирми като iLock.BG могат да се справят с всяка брава, врата, патрон или сейф, заради годините опит, знания, топ инструменти и най-важните съставки: креативност и талант. Независимо с какво разполагате, всеки проблем има своите специфики и не се решава по един и същи начин. Ако не мислите като ключар или няма да успеете да отворите врата или сейфа или ще го направите на цената на унищожението на патрона, бравата, врата или самия сейф. Талантът в ключарството е първо да измислиш работещ подход а след това в сръчността да го приложиш. Понякога се крие и в адаптацията и смяна на стратегията и търпението да не се предадеш, независимо от трудностите.

Как да стана ключар

Сега, ако все още се чудиш „Как да стана ключар?“ може да потърсиш курсовете, да се запасиш с търпение и да се посветиш на тази чудесна професия. Курсове се предлагат и в професионалните училища, общински колежи  ключарските асоциации. Алтернативен вариант би бил да започнете неплатен стаж като чирак при някой ключар, който предлага такава опция. Ако теорията не е вашето нещо, а сте технически и практически насочен може да попитате ключарите около вас дали предлагат възможност да им станете чирак. Имайте предвид, че обучението отнема от няколко месеца до няколко години. По-лесните заключващи механизми ще усвоите за месеци, по-сложните системи ще отнемат по-дълго. Освен това ще трябва да познавате повечето модели на повечето производители, след това идват още по-сериозните механизми, електронните заключвания, биометрията и т.н. Докато усвоите всичко, кой знае какво бъдеще очаква ключалките. Може всичко да стане електронно или базирано на клауд технологии в комбинация с биометрия. Но ви обещавам, че ще имате интересна професия, която си заслужава.

Надявам се да съм ви дал по-добър отговор на въпроса „Как да стана ключар?“ от този, който аз получих преди 15 години.