При обикновените ключове от заготовката се отнемат части, като се образува назъбен ръб отговарящ на пластините в ключалката. При ямковите ключове вместо да се назъбва единия или двата края на заготовката в нея се пробиват малки дупки или ями, които не пробиват заготовката от край до край. Всяка дупка може да е с различна дълбочина и големина. Когато ключът бъде вкаран в ямковата ключалка, всеки щифт пада в съответстващата му дупка, точно толкова, колкото е необходимо, така че да щифтовете да се наредят така, че ротора да може да се завърти.

Ямков ключ изработка на дубликат

Броя на редовете и броя на пиновете определят нивото на секретност, колкото повече, толкова по-трудно е ключалката да бъде отворена без ключ. Нивото на сигурност много зависи от това дали ключа и ключалките са едноредови или двуредови, броя на пиновете и т.н. По-евтините модели, от нисък и среден клас, се отварят сравнително лесно, докато скъпите модели от висок клас могат да постигнат впечатляваща секретност и притежават някоя, няколко или всички от тези защити:

– защита от разпробиване, чрез пинове от закалена стомана от страни на корпуса и пинове в ротора
– защита срещу „пикинг“
– защита срещу „бъмпинг“
– защита срещу издърпване на ротора
– заздравен корпус против счупване
– блокиране на отключването отвън, ако в ключалката отвътре има ключ

Когато трябва да си извадите дубликат на ямков ключ, трябва да изберете ключар с опит, който има съвременна техника. Преди да се започне същинското разпробиване машината трябва да се настрои. Тя има два върха, наречени челюсти. Едната челюст е монолитен метал, и тя само следва дупките и дълбочината на оригиналният ключ. Втората челюст е ротираща и тя нарязва заготовката на същите места, както при оригиналния ключ. Много важен момент е, че при захващането на оригиналния ключ и заготовката, те могат да имат разминаване във височината, което не може да се хване от ключаря на око. В този случай се правят няколко настройки на височината на режещата челюст, докато стане идеално. Разликата във височините може да доведе до разлика в ямките и новият ключ да заяжда леко или напълно да не може да отключва.

Истинските професионалисти разполагат със съвременна техника, която има сензори, които определят с точност до микрони позициите на оригиналният ямков ключ и заготовката и винаги ключаря постига перфектен резултат. Както ще видите и на видеото отдолу, ключаря не започва да реже докато не види да светва зелената лампичка на машината.

Опитните ключари първо маркират и се правят базовите ямки, а след това се доизпилват докрай. Никога не се взема дълбочината от първия път. Това дава по-висока степен на прецизност и готовият дубликат отваря ключалката също толкова добре, колкото и оригиналният ключ.

Интересна подробност за ямковите ключове е, че можете да си направите ключ който е нарязан само от едната страна и или само отключва или само заключва вратата. За какво ви е такъв ключ? Представете си, че сте повикали чистачка да почисти апартамента ви. Почистването ще отнеме между 4 и 6 часа, а вие през това време, за да не се мотаете вкъщи, решавате да отидете на кино. Не знаете кога точно ще свърши почистването и не искате да получите позвъняване, че трябва да се прибирате по средата на филма. Оставяте нарязания само от едната страна (за заключване) ключ. И когато чистенето приключи, чистачката може да заключи и да си тръгне по всяко време, без да ви чака. Ако със същия ключ се опита да отключи на следващия или същия ден – няма да се получи, защото нарязването само от едната страна, позволява въртенето само в едната посока.

Ако се нуждаете да си направите дубликат на ямков ключ, може да посетите нашето най-ново ключарско ателие в кв. Фондови жилища на ул. Йосиф Юросмайер. Цените за изработката на дубликата зависят от степента на защита, но типично варират от 12 лв. до 30 лв. Не се колебайте и ако ви трябва денонощен ключар в Света троица, Захарна фабрика или Фондови жилища. Нашите аварийни ключари ще се отзоват до 30 минути на вашият адрес.

Ако ви трябва ключар в София или упътване как да намерите ателието, обадете се на 0888 77 63 73