Преди време потребителите бяха предубедени към избора на стоманени врати за входна врата на дома или офиса си, но днес дори няма нужда да доказваме, че всички други модели губят по всички показатели от стоманените врати. Ако в началото те бяха възприемани като плашещи и мощни конструкции, които на външен вид бяха абсолютно непривлекателни, то днес всеки производител е създал естетически атрактивни модели, които напълно пресъздават външния вид на масивна дървена врата или на модерна врата с иноксови елементи. Красотата вече не е проблем, а предимствата да осигурят сигурност, надеждност и защита от неоторизиран достъп до имота ви са ненадминати.

стоманени врати - модели и дизайни

Днес производителите са създали безкрайна гама от дизайни на стоманени врати, различаващи се по форма, големина, цвят, пълнеж, покритие, цена и още много други показатели. Те не само са супер издръжливи, но и изглеждат невероятно. Има толкова много модели, че лесно ще намерите модел, който ще подхожда както за входна врата на жилище, така и модели стоманени врати, които стават за врата на вход.

За момента не е създадена по-надеждна защита от стоманените врати, затова, може да се каже, че всичките им предимства не са преувеличени.

конструкция на стоманените врати

Приемлива цена на стоманени врати  може да бъде от 299 лв. до 30000 лева. Всичко зависи от големината на вратата, модела, екстрите и т.н. За някои по-тежки врати са необходими специални панти, които да могат да ги издържат и влагането на усилени материали и механизми естествено покачва цената нагоре.

Естествено, има и много по-ниски цени на стоманени врати. Те са произведени в Китай, а понякога в Турция. Докато по-ниската цена от Турция би могла да се дължи на ниската стойност на турската лира, то при китайските стоманени врати, цената е правопропорционална на качеството. Ниската цена идва от използването на по-некачествени материали или на много тънки стоманени листове. За това някой стоманени врати от Китай са изключително леки. Елементите на конструкцията са от тънък метал, а стоманените листове са толкова тънки, че едва покриват изискването за сигурност на обикновена вървена врата. За това всеки ключар в София ще ви каже, да не купувате най-евтините китайски модели. Като всичко китайско, от всяко нещо има и евтини и некачествени модели, но и наистина хубави и качествени стоманени врати, но на малко по-висока цена.

Безопасност: стоманените конструкции се представят много по-добре при осигуряването на безопасност за жилището или офиса ви.

Поддръжка: стоманените вати изискват минимална поддръжка, в сравнение с техните аналози от дърво или пластмаса. Вратите не се нуждаят от пребоядисване, лакиране или други операции. Цветовете не избледняват, а атмосферните условия нямат пряко влияние върху функциите на стоманените врати.

Устойчивост на взлом. Стоманените врати са трудни за разбиване, особено, когато са оборудвани с подходящи брави и системи за заключване с висока сигурност. Не малко стоманени врати предлагат опцията за метални шишове, които се „забиват“ от всички страни на вратата, правейки я невъзможна за изкъртване с таран.

Критерии за избор на стоманени врати

  • Усилена конструкция, устойчива на взлом
  • Дебелина на стоманеният лист не по-малка от 2 мм.
  • Бронирани плочи за брави
  • Качеството на наличните заключващи механизми (могат да бъдат сменени)
  • Цена. Избягвайте най-евтините и най-скъпите модели. Най-скъпите като цена стоманени врати имат смисъл, само когато наистина има какво да пазите зад тях.