До скоро касовите брави се считаха за най-сигурните брави на пазара. На най-базово ниво те се делят на „основни“ и „допълнителни“ касови брави. Това по което можете да познаете основните касови брави е, че при тях е предвиден отвор за дръжка, за да може да се активира езикът на бравата.

Допълнителната касова брава се слага под или над основната и целта и е да добави допълнително време до пълното отваряне на вратата. Такава допълнителна касова брава, в голяма част от случаите може да ги откаже, не защото е непробиваема или толкова трудна за отваряне, толкова, колкото заради допълнителното време и шанса да бъдат разкрити. Виждайки допълнителната брава, квартирните крадци оценяват, че отключването на още една касова брава, може да ги забави повече от необходимото и да увеличи шансовете да бъдат забелязани от случайно преминаващ съсед.

Основни и допълнителни касови врати

Сигурността на такъв тип касова брава зависи от вида и големината на така наречените „перки“. Колкото повече или по-големи са перките, толкова повече време се изисква за отварянето им. Ако повикате ключар на iLock.bg за да отвори касова брава, то може да очаквате стойността на услугите да започнат от 40 лв. за брави с „малка перка“ (Akarsan, Metal, Cisa, Securemme, SAB, Venda) и „средна перка“ (DAF, Kale, Mauer, Cisa, Mottura, Aocam) и от 65 лв. за касови брави с „голяма перка“.

В миналото касовите брави бяха считани за най-сигурни, но днес вече има инструменти с които професионалните ключари в София на iLock.BG разполагат и отварянето им става доста по-лесно и бързо. За това, все повече хора преминават на брави със секретен патрон, което всъщност е и нашият съвет към повечето ни клиенти. Към настоящият момент секретните брави дават много повече комбинации, както и имат нововъведения, които правят използването на инструментите като шперцове невъзможно. В не малка част от случаите, изработката на дубликат на ключа става с код или при наличието на два оригинални ключа. Някои производители дават на всяко ключарско ателие, предварително зарязани заготовки, под определен ъгъл, по които може веднага да се проследи ключа до ателието, което го е изготвило.

Но да се върнем на касовите брави. Техният механизъм има пластини, които в различните модели са в различна конфигурация. Когато погледнете касов ключ, ще видите, че той има „перки“ със зъби, като на всеки зъб се пада точно определена пластина. Когато се наредят в точната комбинация, щифтът може да премине между отворите на секрета.  Когато не е нейният ключ, той просто не може да бъде превъртян и спира при допира с пластините. Това „спиране“ или заяждане се получава и при повреда, когато се отчупи част от зъба на ключа. Ако ключа не е счупен, но заяжда ключар трябва да погледне дали не е необходим ремонт на касовата брава.

Устройство на касова брава - Ремонт на касова брава

При повреда на ключа, ако няма кой да ви даде резервен за да си отворите вратата, може да извикате наш ключар в София или iLock.BG денонощни ключари, за да отворят вратата. Ако повреденият ключ е единствен, много ключари биха предложили смяна на бравата. Ние от iLock.BG винаги подхождаме коректно и задължително ще ви уведомим, че имате и далеч по-изгодните алтернативи- да изработим нов ключ, по подредбата на пластините на съществуващата брава или да направим нов касов ключ/ключове и да прекодираме бравата по него.

Цената за прекодиране на касова брава започва от 30 лв. за „малка перка“, от 40 лв за „средна перка“ и от 50 лв. за „голяма перка“. Крайната цена зависи от много фактори, като вида, модела, сложността и времето необходимо за извършване на ключарските услуги. Нашите денонощни ключари имат над 20 години опит и извършват тези иначе сложни операции бързо, качествено и лесно. За всеки наш ключар в София няма невъзможни неща във всички видове ключарски услуги.