Всички които караме автомобили имаме автомобилни ключове или още наричани автоключове. Те осигуряват сигурността на колата ни и вещите в нея, както и я предпазват от открадване. Едно от най-неприятните неща е загубването на автомобилния ключ или заключването му вътре в самата кола. Тогава имаме нужда от помощта на автоключар, който трябва да дойде на място и да отвори колата. Заради посещението на място, сложността и нуждата от използване на специализирана техника, тези автоключарски услуги не са никак евтини. Особено ако събитието се случи през нощта и се наложи да извикате денонощен автоключар.

Като превенция на изпадането в подобна ситуация, ние от iLock.BG препоръчваме изваждане на резервен ключ за автомобила, който да държите при роднини или приятели. Ако се случи така, че си изгубите ключа или го заключите в колата, след едно кратко обаждане по телефона, вашият приятел ще ви донесе ключа и всичко ще ви излезе безплатно. Ако ключа е откраднат, с резервния може да закарате до ключарско ателие и там без разходи за посещение на адрес, местният ключар да изработи нов автоключ и да прекодира ключалките на автомобила по новия ключ. Ако ключа е по-нов, ще се наложи да се копира и сигнала на транспондера, още познат като имобилайзер.

Видове автомобилни ключове

Обикновен ключ с острие и отделно дистанционно за централното заключване

Обикновен ключ с острие

Това са най-обикновените ключове, масово разпространени сред по-старите автомобили. Тяхната роля е да защитят автомобила само механично. Всяка марка автомобили имат по няколко вида остриета, а не е изключено и различни марки, да ползват еднакви остриета.

Автоключове с чип - имобилайзер, транспондер

Автомобилни ключове с чип

Имобилайзерите сапочнаха да навлизат масово в края на деветдесетте години. Това са устройства с електронен чип, разположени в пластмасовата част на ключа. Тяхната функция е, да проверява и оторизират достъп до двигателя на автомобила. Ако достъпът е оторизиран, имобилайзера предава сигнал разрешаващ запалването на двигателя. Първите чипове бяха съвсем прости и с фиксиран код, докато съвременните разполагат с динамичен код и предлагат много добра защита срещу открадване на автомобила.

Ключ с вградено централно заключване

Автомобилни ключове с бутони за централното заключване

Преди ключовете с чип и дистанционните бяха отделни и се носеха заедно на ключодържателя, докато в един момент автомобилната индустрия постигна революция с която не може да учудим никого сега. Вкараха дистанционното за управлението на централното заключване в самите автомобилни ключове.

Съвременни автоключове

Автоключове с чип и дистанционно за централното заключване

Както се подразбира, това е ключ който се наложи на пазара през последното десетилетие, съдържащ в себе си всички компоненти – имобилайзер и дистанционно за вратите. Този ключ съществува в различни варианти и форми, понякога може да е с острие, свиващо се острие или изобщо без метална част. Някои производители създават изцяло техни мофдели, които пасват само на тяхната марка автомобили, а други използват кутия, която се използва от много производители и осигурява съвместимост, ниски производствени разходи и лесно копиране на изгодна цена.

безконтактен ключ

Безконтактни автоключове (Keyless)

Това поколение автоключове дават на собственика си още по-голям комфорт. Той може да отключи и стартира автомобила си без дори да извади ключа от джоба си. Като всяка нова технология и този вид автоключове имат недостатъци. Като започнем от това, че когато слизах от колата и не правиш никакви действия да я заключиш, мозъкът се чуди дали все пак колата е заключена?! Това става още по-трудно да се провери, защото винаги когато се приближите до дръжката да проверите, колата се оказва отключена (от ключа). това понякога води до необосновано безпокойство за собственика. Други недостатъци са високата цена на тези автоключове и ненадеждността им, тъй като излъчвания сигнал може да бъде копиран, докато ключа е в джоба на собственика.

Smart автоключ

Смарт ключове с екрани

Последното поколение автоключове, комбиниращи възможностите на всички предходни плюс още много други. Те се свързват с автомобила и дават възможност за комуникация с компютъра на колата – проверка на най-различни данни, настройка на параметри, показване на локацията на автомобила, отдалечено запалване и подгряване и дори управление, чрез сензорният екран.

Цената за изработка на автоключове зависи от вида на самия ключ. Типично цените започват от 50 лв и могат да достигнат до няколкостотин лева при по-новите и по-скъпи марки автомобили, а за смартключовете може да се наложи да платите четирицифрена сума.